Palmiye Yağı Nedir?

Diyet shoula
sponsorlu reklam

Palmiye Yağı Nedir?


Palmiye yağı palmiye meyvesinden elde edilen bitkisel kökenli bir yağdır. P oranında doymuş katı yağ içerir. Batı Afrika kökenli Palmiye ağacı 25 ile 30 yıl yaşar ve meyveleri yağlıdır. Palmiye yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla tek bir meyveden iki farklı yağ elde edilebilmektedir. Bu meyvenin taze olan bölümlerinden palm yağı elde edilir. Çekirdekli bölümlerinden elde edilen yağ ise, plmiye çekirdeği yağıdır. Ticari amaçla satışa sunulan bu her iki yağda diğer bitkisel yağlara kıyasla içeriğinde bulunan etkin bileşenler nedeniyle besin değeri yüksektir. Plm yağı başta tokoferol, sterol, delta, alfa,olmak üzere beta, ve Q10 gibi bileşenlerinden oluşmaktadır. Turuncu-kırmızı bir renge sahip olan palm yağı, patates vs gibi besinlerin kızartılmasında kullanılması tavsiye edilmez. Yani kısaca palmiye yağı gıdaların pişirilmesi sırasında mümkün olduğu kadar, düşük ısıda kullanılmalıdır. P oranda doymuş yağlar oluşan palmiye yağı bileşiminde ayrıca tokoferol ve karoten mevcuttur. Fiyat açısından da oldukça uygun olduğu için daha çok sanayide kullanılmaktadır. Palmiye Yağı Kullanım Önerileri Palmiye Yağının 1 gramı 9 kaloridir. Sağladığı enerji nedeniyle diyet listelerinde tercih edilmektedir. Palm yağı ile besinleri pişirirken yüksek ısıda kızartılmasına dikkat edilmelidir. Daha çok buharda haşlanmış gıdaların üstünde kullanılması daha uygundur. Yüksek ısıda kullanılması kansorojene neden olabilir. Rafine Palmiye Yağı Palmiye Yağı rafine işlemi ile yağın içerisindeki koku ve kendine has tadı tamamen ortadan kalkmış olur. Rafine palmiye yağı Çikolata, kek, bisküvi, gibi birçok hazır gıdanın hazırlanışında kullanılır. Naturel Sızma palmiye yağı Yüksek ısı verilmeden rafine edilen palmiye yağı zeytin yağı gibi piyasadaki diğer yağlara kıyasla pahalı bir yağdır. İçeriğinde palmitik asit stearik asit, linoleik asit, oleik asit, miristik asit, gibi yağ asitleri bulunmaktadır. Besin değeri oldukça zengin olan Naturel Sızma palm yağı yemeklerde ısıtılmadan kullanılır. Salata ve soslarda kullanırlığında ise, oldukça faydalıdır. Palmiye Yağının kullanıldığı Alanlar
• Bazı çikolata türlerinde duru ve parlak görünüm vermek ve erimesini önlemek için kullanılır.
• Hazır pizzalarda hamurun yapışmasını önlemek için kullanılır.
• Dondurmanın kremsi bir hale gelmesi için kullanılır.
• Paketlenmiş ekmeklerde kullanılır.
• Vejetaryen gıda ürünlerinde kullanılır.
• Deterjan sabun gibi temizlik ürünlerinde kullanılır.
• Şampuanlarda kıvamlandırıcı olarak kullanılır.
• Rujlarda erimeyi önlemek için kullanılır. Palmiye Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Uzmanlar Palmiye Yağının cilt üstünde önemli antioksidan olduğunu söylüyor. Palmiye Yağı içerdiği bileşenler nedeniyle kozmetik günlerinde sıkça kullanılmaktadır. Yağ asitleri ve omega yağları içermektedir. Ayrıca palmiye yağının en önemli özelliği cilt için oldukça faydalı olan E vitamini bileşiğinin olmasıdır. Palmiye Yağı içeren kremler sahip olduğu antioksidan etkisiyle cilde hızla nüfus ettiğinden, cilde canlılık ve enerji verir. Şampuan yapımında da A ve E vitaminleri ve beta karotenler içeren palmiye yağı saç köklerini besleyerek saçon doğal nem etkisini korur. Sabitleyici etkisiyle Ruj ve fondötenlerde kullanılan palmiye yağı, kolay kullanım nedeniyle kozmetik ürünlerinin yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak başta söylediğimiz gibi sahip olduğu antioksidan etkisi nedeniyle kanseri karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır.

Sosyal Ağlarda Paylaş

{shoula}

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir